Stoooor portion fisk ( stulen från Lena )
Till hennes stora familj på 9 pers behövs:
1200 gram ljus fisk typ torsk, sej eller hokifile (fryst eller färsk)
3-4 normalstora morötter i tunna slantar
1 gul lök skärs i smala båtar
alt. 1-2 purjolök skivade
1-2 klyftor vitlök hackade(kan uteslutas om man vill)
1-2 strimlade paprikor
Fint strimlad spansk peppar efter smak (hos oss ca 2 cm av en frukt)
ca 7 dl matlagningsgrädde eller vanlig grädde om man föredrar det
2-3 msk tomatpure (så gräddsåsen får fin rosa färg)
1-1½ fiskbuljongstärning
2-3 tsk torr timjan
tillför sedan med fördel färsk timjan och färsk basilika
salt och peppar
Lägg fisken i botten på en ugnsfast smord form.Salta och peppra lätt på fisken. Sätt ugnen på ca 200 grader. Fräs alla skurna grönsaker, krydda med timjan och basilikan, salt och peppar, fräs ner tomatpuren och buljongtärningarna häll över grädden och låta puttra lite, uppskattningsvis runt 5 min. Smaka av.
Häll såsen över fisken och ställ in i ugnen. Använder du dig av frysta fiskblock dra ner ugnen på 175 grader och kolla av fisken efter 20 minuter, normalt behöver den lite mer om den är uttagen direkt från frysen vid tillagningen. Färsk fisk brukar beroende på filetjocklek vara klar på 20-25 minuter.
Under tiden kokas riset.
Vi brukar samtidigt som vi hackar grönsakerna till fisken även finhacka lite lök, morot och parika som fräses i riskastrullen innan risen och vattnet hälls i. På så sätt får man lite färg även på blekt ris.
Mandel & chokladtårta ( går att göra glutenfri )
Annelie´s CHOKLAD OCH TRYFFELKAKA
3 äggvitor
2 1/2 dl socker
1 1/2 dl hackad mandel
1 dl ströbröd ( jag använder glutenfritt ströbröd )
Rör samman smeten (vitor och socker behöver inte arbetas ihop speciellt).
Häll över den i en smord och ev bröad form, gärna med avtagbar botten.
Gräddas i 175 graders varm ugn, ca 25 min.
Låt kakan svalna.
225 g smör
3 1/2 dl florsocker
3 äggulor
4 msk kakao
2 tsk snabbkaffe
1 msk vaniljsocker
Rör samman smeten och bred den över den kalla kakan.
Smält 100 g blockchoklad (tag gärna mindre mängd), bred eller ringla
över kakan.
( Jag smälte nougat och bredde över smörkrämen så att det blev lite tigerrandigt över den )
Tips om internetsajt
Allergimat
Kanonbra tips och recept!
Söndagsstek ( favoritrecept ) Glutenfri
Stek av valfri sort ( skinkstek, fläskstek, fransyska, hel kotlettrad )
salt
svartpeppar
kött och grill krydda
aromat
Flytande milda culiness
2- 4 morötter
8 stora potatisar
1 förpackning Milda mat extra 4 % extra fyllig
Soja
Svartvinbärsgelé
kantareller
Flytande smör och rapsolja
Idag valde jag benfri hel kotlettrad av fläsk
Smält lite flytande milda culiness
Krydda köttet på ena sidan ( svartpeppar, salt, köttochgrillkrydda och aromat )
Lägg ner steken med den kryddade sidan neråt i gjutjärnsgryta
Krydda andra sidan med samma kryddor
Bryn 5-10 min på varje sida så att man ser att steken är genomstekt och fått lite färg
Häll på kallt vatten så att 2 tredjedelar av steken är täckt
Låt koka i ca 1½ timme- 2 timmar
Om du "bubblar" köttet utan lock får du kanske fylla på lite vatten efter 1 timme
Om du använder lock behövs vatten så att du knappt täcker halva steken
Skala 2-4 morötter beroende på storlek, skiva och häll i grytan och låt koka med köttet tiden ut.

När köttet är klart tag upp köttet och låt svalna på en skärbräda innan du skär upp det i lagom skivor ( 1 cm tjocka )
Lägg upp morötterna på ett uppläggningsfat ihop med den uppskivade steken

Nu är det dags för såsen.
Det behövs ingen buljongtärning till denna eftersom det blivit så god sky av vattnet ihop med köttet.
Häll i en förpackning Milda Mat Extra 4 % extra fyllig och soja så att det blir fin färg.
(Troligtvis behövs ingen redning till denna grädde men om den blir för rinnig använd någon tsk maizena, om man slår på stor och använder vispgrädde behövs mest troligt inte heller någon redning )
Ha i 1 tsk svartvinbärs-gelé ( har man inte det hemma kan man ta en stor nypa socker )
Smaka av såsen, tillsätt ev lite mer kryddor efter smak ( samma kryddor som till köttet )
Jag serverade steken till kokt potatis, morötter och smörstekta kantareller och svartvinbärsgelé.


Här nedan är en bild på Jonas matlåda, vi åt inget på söndagskvällen utan det blev matlådor till oss alla istället!

Kebabpaj
Ingredienser
Pajdegen: 4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 krm salt
30 gr margarin
1,5 dl filmjölk
Köttfärsröran:
500 gr köttfärs
1 msk matfett
1 hackad lök
1 påse tacokryddmix
vatten
4 hackade tomater
4-10 fefferoni
Såsen:
2 dl creme fraiche
1-2 msk fefferonispad
vitpeppar och salt
2 vitlöksklyftor
Ost riven 1-2 dl
Gör så här
Blanda samman allt till pajdegen och tryck ut den i en pajform.
Nagga i den och grädda den i 225 graders ugn i ca 10 minuter.
Stek köttfärsen ihop med gul lök och häll på tacokryddmixen samt lite vatten och koka en stund.
Bred ut köttfärsen i pajformen, lägg på hackade tomater och fefferoni.
Blanda ihop 2 dl creme fraiche med fefferonispad, salt och vitpeppar samt 2 krossade vitlöksklyftor.
Häll creme fraicheblandningen på tomaterna och fefferonin.
Strö riven ost på och gratinera i ugnen i ca 20 minuter i 225 grader.
Eftersom man gör pajskalet med filmjölk blir det lite pitabröd-aktigt av det.
Jag använde ingen vitlök och gullöken kan man också utesluta om man vill, jag använder sällan gullök och aldrig vitlök för att Jonas inte gillar det...
Ibland smyger jag in lite vitlökspulver och 7 ggr av 10 så upptäcker han det och blir sur.
Samt matvägrar....hahahaha