Söndagsstek ( favoritrecept ) Glutenfri
Ingredienser
Stek av valfri sort ( skinkstek, fläskstek, fransyska, hel kotlettrad )
salt
svartpeppar
kött och grill krydda
aromat
Flytande milda culiness
2- 4 morötter
8 stora potatisar
1 förpackning Milda mat extra 4 % extra fyllig
Soja
Svartvinbärsgelé
kantareller
Flytande smör och rapsolja
Idag valde jag benfri hel kotlettrad av fläsk
Smält lite flytande milda culiness
Krydda köttet på ena sidan ( svartpeppar, salt, köttochgrillkrydda och aromat )
Lägg ner steken med den kryddade sidan neråt i gjutjärnsgryta
Krydda andra sidan med samma kryddor
Bryn 5-10 min på varje sida så att man ser att steken är genomstekt och fått lite färg
Häll på kallt vatten så att 2 tredjedelar av steken är täckt
Låt koka i ca 1½ timme- 2 timmar
Om du "bubblar" köttet utan lock får du kanske fylla på lite vatten efter 1 timme
Om du använder lock behövs vatten så att du knappt täcker halva steken
Skala 2-4 morötter beroende på storlek, skiva och häll i grytan och låt koka med köttet tiden ut.

När köttet är klart tag upp köttet och låt svalna på en skärbräda innan du skär upp det i lagom skivor ( 1 cm tjocka )
Lägg upp morötterna på ett uppläggningsfat ihop med den uppskivade steken

Nu är det dags för såsen.
Det behövs ingen buljongtärning till denna eftersom det blivit så god sky av vattnet ihop med köttet.
Häll i en förpackning Milda Mat Extra 4 % extra fyllig och soja så att det blir fin färg.
(Troligtvis behövs ingen redning till denna grädde men om den blir för rinnig använd någon tsk maizena, om man slår på stor och använder vispgrädde behövs mest troligt inte heller någon redning )
Ha i 1 tsk svartvinbärs-gelé ( har man inte det hemma kan man ta en stor nypa socker )
Smaka av såsen, tillsätt ev lite mer kryddor efter smak ( samma kryddor som till köttet )
Jag serverade steken till kokt potatis, morötter och smörstekta kantareller och svartvinbärsgelé.

Här nedan är en bild på Jonas matlåda, vi åt inget på söndagskvällen utan det blev matlådor till oss alla istället!

Stek av valfri sort ( skinkstek, fläskstek, fransyska, hel kotlettrad )
salt
svartpeppar
kött och grill krydda
aromat
Flytande milda culiness
2- 4 morötter
8 stora potatisar
1 förpackning Milda mat extra 4 % extra fyllig
Soja
Svartvinbärsgelé
kantareller
Flytande smör och rapsolja
Idag valde jag benfri hel kotlettrad av fläsk
Smält lite flytande milda culiness
Krydda köttet på ena sidan ( svartpeppar, salt, köttochgrillkrydda och aromat )
Lägg ner steken med den kryddade sidan neråt i gjutjärnsgryta
Krydda andra sidan med samma kryddor
Bryn 5-10 min på varje sida så att man ser att steken är genomstekt och fått lite färg
Häll på kallt vatten så att 2 tredjedelar av steken är täckt
Låt koka i ca 1½ timme- 2 timmar
Om du "bubblar" köttet utan lock får du kanske fylla på lite vatten efter 1 timme
Om du använder lock behövs vatten så att du knappt täcker halva steken
Skala 2-4 morötter beroende på storlek, skiva och häll i grytan och låt koka med köttet tiden ut.

När köttet är klart tag upp köttet och låt svalna på en skärbräda innan du skär upp det i lagom skivor ( 1 cm tjocka )
Lägg upp morötterna på ett uppläggningsfat ihop med den uppskivade steken

Nu är det dags för såsen.
Det behövs ingen buljongtärning till denna eftersom det blivit så god sky av vattnet ihop med köttet.
Häll i en förpackning Milda Mat Extra 4 % extra fyllig och soja så att det blir fin färg.
(Troligtvis behövs ingen redning till denna grädde men om den blir för rinnig använd någon tsk maizena, om man slår på stor och använder vispgrädde behövs mest troligt inte heller någon redning )
Ha i 1 tsk svartvinbärs-gelé ( har man inte det hemma kan man ta en stor nypa socker )
Smaka av såsen, tillsätt ev lite mer kryddor efter smak ( samma kryddor som till köttet )
Jag serverade steken till kokt potatis, morötter och smörstekta kantareller och svartvinbärsgelé.


Här nedan är en bild på Jonas matlåda, vi åt inget på söndagskvällen utan det blev matlådor till oss alla istället!

Kommentarer
Trackback