Stoooor portion fisk ( stulen från Lena )
Till hennes stora familj på 9 pers behövs:
1200 gram ljus fisk typ torsk, sej eller hokifile (fryst eller färsk)
3-4 normalstora morötter i tunna slantar
1 gul lök skärs i smala båtar
alt. 1-2 purjolök skivade
1-2 klyftor vitlök hackade(kan uteslutas om man vill)
1-2 strimlade paprikor
Fint strimlad spansk peppar efter smak (hos oss ca 2 cm av en frukt)
ca 7 dl matlagningsgrädde eller vanlig grädde om man föredrar det
2-3 msk tomatpure (så gräddsåsen får fin rosa färg)
1-1½ fiskbuljongstärning
2-3 tsk torr timjan
tillför sedan med fördel färsk timjan och färsk basilika
salt och peppar
Lägg fisken i botten på en ugnsfast smord form.Salta och peppra lätt på fisken. Sätt ugnen på ca 200 grader. Fräs alla skurna grönsaker, krydda med timjan och basilikan, salt och peppar, fräs ner tomatpuren och buljongtärningarna häll över grädden och låta puttra lite, uppskattningsvis runt 5 min. Smaka av.
Häll såsen över fisken och ställ in i ugnen. Använder du dig av frysta fiskblock dra ner ugnen på 175 grader och kolla av fisken efter 20 minuter, normalt behöver den lite mer om den är uttagen direkt från frysen vid tillagningen. Färsk fisk brukar beroende på filetjocklek vara klar på 20-25 minuter.
Under tiden kokas riset.
Vi brukar samtidigt som vi hackar grönsakerna till fisken även finhacka lite lök, morot och parika som fräses i riskastrullen innan risen och vattnet hälls i. På så sätt får man lite färg även på blekt ris.
Mandel & chokladtårta ( går att göra glutenfri )
Annelie´s CHOKLAD OCH TRYFFELKAKA
3 äggvitor
2 1/2 dl socker
1 1/2 dl hackad mandel
1 dl ströbröd ( jag använder glutenfritt ströbröd )
Rör samman smeten (vitor och socker behöver inte arbetas ihop speciellt).
Häll över den i en smord och ev bröad form, gärna med avtagbar botten.
Gräddas i 175 graders varm ugn, ca 25 min.
Låt kakan svalna.
225 g smör
3 1/2 dl florsocker
3 äggulor
4 msk kakao
2 tsk snabbkaffe
1 msk vaniljsocker
Rör samman smeten och bred den över den kalla kakan.
Smält 100 g blockchoklad (tag gärna mindre mängd), bred eller ringla
över kakan.
( Jag smälte nougat och bredde över smörkrämen så att det blev lite tigerrandigt över den )
Tips om internetsajt
Allergimat
Kanonbra tips och recept!
Söndagsstek ( favoritrecept ) Glutenfri
Stek av valfri sort ( skinkstek, fläskstek, fransyska, hel kotlettrad )
salt
svartpeppar
kött och grill krydda
aromat
Flytande milda culiness
2- 4 morötter
8 stora potatisar
1 förpackning Milda mat extra 4 % extra fyllig
Soja
Svartvinbärsgelé
kantareller
Flytande smör och rapsolja
Idag valde jag benfri hel kotlettrad av fläsk
Smält lite flytande milda culiness
Krydda köttet på ena sidan ( svartpeppar, salt, köttochgrillkrydda och aromat )
Lägg ner steken med den kryddade sidan neråt i gjutjärnsgryta
Krydda andra sidan med samma kryddor
Bryn 5-10 min på varje sida så att man ser att steken är genomstekt och fått lite färg
Häll på kallt vatten så att 2 tredjedelar av steken är täckt
Låt koka i ca 1½ timme- 2 timmar
Om du "bubblar" köttet utan lock får du kanske fylla på lite vatten efter 1 timme
Om du använder lock behövs vatten så att du knappt täcker halva steken
Skala 2-4 morötter beroende på storlek, skiva och häll i grytan och låt koka med köttet tiden ut.

När köttet är klart tag upp köttet och låt svalna på en skärbräda innan du skär upp det i lagom skivor ( 1 cm tjocka )
Lägg upp morötterna på ett uppläggningsfat ihop med den uppskivade steken

Nu är det dags för såsen.
Det behövs ingen buljongtärning till denna eftersom det blivit så god sky av vattnet ihop med köttet.
Häll i en förpackning Milda Mat Extra 4 % extra fyllig och soja så att det blir fin färg.
(Troligtvis behövs ingen redning till denna grädde men om den blir för rinnig använd någon tsk maizena, om man slår på stor och använder vispgrädde behövs mest troligt inte heller någon redning )
Ha i 1 tsk svartvinbärs-gelé ( har man inte det hemma kan man ta en stor nypa socker )
Smaka av såsen, tillsätt ev lite mer kryddor efter smak ( samma kryddor som till köttet )
Jag serverade steken till kokt potatis, morötter och smörstekta kantareller och svartvinbärsgelé.


Här nedan är en bild på Jonas matlåda, vi åt inget på söndagskvällen utan det blev matlådor till oss alla istället!

Kebabpaj
Ingredienser
Pajdegen: 4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 krm salt
30 gr margarin
1,5 dl filmjölk
Köttfärsröran:
500 gr köttfärs
1 msk matfett
1 hackad lök
1 påse tacokryddmix
vatten
4 hackade tomater
4-10 fefferoni
Såsen:
2 dl creme fraiche
1-2 msk fefferonispad
vitpeppar och salt
2 vitlöksklyftor
Ost riven 1-2 dl
Gör så här
Blanda samman allt till pajdegen och tryck ut den i en pajform.
Nagga i den och grädda den i 225 graders ugn i ca 10 minuter.
Stek köttfärsen ihop med gul lök och häll på tacokryddmixen samt lite vatten och koka en stund.
Bred ut köttfärsen i pajformen, lägg på hackade tomater och fefferoni.
Blanda ihop 2 dl creme fraiche med fefferonispad, salt och vitpeppar samt 2 krossade vitlöksklyftor.
Häll creme fraicheblandningen på tomaterna och fefferonin.
Strö riven ost på och gratinera i ugnen i ca 20 minuter i 225 grader.
Eftersom man gör pajskalet med filmjölk blir det lite pitabröd-aktigt av det.
Jag använde ingen vitlök och gullöken kan man också utesluta om man vill, jag använder sällan gullök och aldrig vitlök för att Jonas inte gillar det...
Ibland smyger jag in lite vitlökspulver och 7 ggr av 10 så upptäcker han det och blir sur.
Samt matvägrar....hahahaha
Supergod lövbiff
ca 400 lövbiff i skivor
Pommes frites/ pommes stripes
Slå/ banka ut lövbiffen
Krydda med salt, peppar, aromat och köttochgrillkrydda
Bryn tills köttet fått fin färg
Häll på vatten så att köttet nästan täcks.
Låt puttra utan eller med lock i ca 1 timme
Servera med pommes och persiljesmör och använd buljongen som sky över köttet
Godaste kebabsåsen
1 burk crème fraiche
Lite salt och peppar
Blanda ihop.
Voìla!
Kanongod kycklinggryta
100 g skivade färska champinjoner
1 skivad rödlök
2 burkar crème bonjour "vitlök och örter )
Stek kycklingen med lite salt och peppar, lägg upp på ett fat för att vila
Bryn löken och champinjonerna till de fått fin färg
Ha i kycklingen och bryn ett par minuter så att smakerna blandar sig
Ha i crème bonjour
Låt sjuda i ett par minuter
Servera med tagliatelle eller valfri pasta
Susannes goda fisk i ugn
3-5 dl vispgrädde
I liten burk skivade champinjoner
1 färsk tomat
ca 50- 100 g broccoli ( fryst eller färsk spelar ingen roll )
Värm upp ugnen till 200 grader
Smörj en ugnsfast form lägg i den tinade fisken
Krydda med valfria kryddor ( salt, peppar, aromat och citronpeppar tex )
Tillaga i ugnen ca 10-15 min ( tills fisken är helt vit )
Fördela champinjonerna, skivad tomat och broccoli runt fisken
Häll på lagom mängd grädde ( så att det täcker allt )
Laga i ugnen på ca 30-40 min
Servera med kokt potatis och kall majs.
MUMS!
Supergod kyckling/ köttgryta i ugn ( glutenfri )
1 stor förpackning creme fraiche
5 dl grädde
½- 1 tsk sambal olek ( beroende på hur starkt man vill ha det )
Lite soya för färgen
Fördela kycklingen/ köttet i en ugnsfast form ( gärna med hög kant )
Blanda creme fraiche, grädde och sambal olek
Tillaga i ugnen på 175 grader i 1½ timme (om köttet är tinat går det snabbare )
Servera med ris, pommes eller kokt potatis.
Underbart gott..såsen kan man dö för.....
Flarntårta ( glutenfri )
1 tårta
Bottnar :
100 gr smör eller margarin ( kan minska )
1 dl socker ( kan minska )
3dl kokosflingor
1 ½ msk potatismjöl
2 msk mjölk
50 gr choklad ( vanlig kaka ljus eller mörk efter smak)
Fyllning :
en glass som man gillar
Garnering:
om man vill jordgubbar
1. Sätt på ugnen på 200 grader
klä en långpanna ca 25 x 35 cm med bakpapper
2. Mät upp alla ingredienserna till bottnarna i en kastrull.
Sjud upp under omrörning och dra därefter kastrullen från värmen.
3. Bre ut smeten jämnt i formen och grädda den i mitten av ugnen i 10-12 min tills den fått
en jämn gyllenbrún färg.
4. Dela den nygrädddade botten i 2 halvor och stö chokladen som grovhackats. Chokladen smälter av värmen från bottnarna. Låt dem sen kallna.
5. Lägg samman bottnarna med glassen emellan och garnera med jordgubbar.
Vi åt glass och sen en bit av denna till glassen istället för att göra en tårta av det.
Gabriel älskar det!
Festkyckling ( kolla kryddblandning på grillade kycklingen om glutenfri )
1 burk HOT tacosås
1 burk creme fraiche
5 färska champinjoner
salt, peppar
Dela den grillade kycklingen i små bitar av det vita köttet med händerna ( obs inget skinn )
Skiva de förska champinjonerna
Fördela kycklingen i lätt smord ugnsform med champinjonerna över
Blanda creme fraiche med tacosås och krydda lätt med salt och peppar
Häll över kycklingen och champinjonerna
Tillaga i ugn 200 grader i 15 min
Serveras med ris och en färsk sallad
Susannes goda lasagne ( glutenfri )
1 stor gul lök
I förpackning passerade tomater
3 förpackningar Kelda ostsås ( simply cheese )
Glutenfria lasagneplattor ( eller lasagneplattor med spenat om den inte behöver vara glutenfri )
Bryn löken
Bryn köttfärsen
Krydda efter behov ( vanlig köttfärssås )
salt, peppar, aromat, köttochgrillkrydda, franska örter, en liten nypa socker
Låt puttra i ett par minuter
Bryt sönder lasagneplattorna i lagom storlek så att du slipper pussla...
Varva köttfärs, ringlas ostsås och lasagneplattor i lager tills ugnsformen är fylld
Kolla ugnsvärma och tid på lasagnepaketet men det vanligaste är
200 grader i ca 20 min
Kokostoppar eller Susannes kokoshögar ;) ( glutenfria )
50 g smör
2 ägg
1 dl socker
200 g kokosflingor
Vispa ägg och socker poröst
Blanda i resterande ingredienser
Låt smeten stå i 10 min
Klicka ut på plåt med bakplåtspapper med två skedar (eller med fingrarna som jag)
175 grader
10-15 min beroende på storlek
Sockerkaka ( glutenfri )
1 dl kokande vatten
2 ägg
2 dl socker
3 dl glutefri mjälmix
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Smord och bröad form ( glutenfritt ströbröd )
175 grader längst ner i ugnen